Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul Episcopiei Greco-Catolice este un monument de arhitectura din Oradea, ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare.
Lucrarile de constructie au avut loc intre 1903-1905. Cladirea a fost edificata in stil eclectic, dupa proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905.
Cladirea a fost edificata dupa proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy jr., pe doua nivele: jos biblioteca, administratia, birouri, iar sus saloanele episcopale.
Intregul frontispiciu este asimetric si foarte variat, elementele neogotice dominand visual edificiul. Ancadramentul accesului este continuat pana la nivelul acoperisului, de la baza acestuia pornind doua turnulete de o parte si de alta a portii. Coltul cladirii este marcat de un turn aparent, doar acoperisul coltului cladirii creand aceasta iluzie prin forma s-a conica, diferita de restul invelitorii.
Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Oradea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.064042,21.942043
Padurea cu narcise de la Osorhei este o rezervatie naturala de tip botanic situata in partea centrala a judetului Bihor, comuna Osorhei, pe teritoriul administrativ al satului Alparea.
Rezervatia are
Calcarele tortoniene de la Tasad reprezinta o rezervatie naturala de tip paleontologic, situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei comunei Dragesti, satul Tasad, in Muntii Padure
Parcul Natural Cefa este un parc natural de tip mixt, situat in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunelor Cefa si Sannicolau Roman.
A fost declarata arie protejata in anul 2010 si are o
Palatul Episcopiei Ortodoxe din Oradea a fost construit in anul 1905, impreuna cu o serie intreaga de alte constructii la inceputul secolului XX.
Arhitect Rimanoczy Kalman junior s-a ocupat de planul
Iosif Vulcan a fost un publicist si scriitor roman, animator cultural, membru al Academiei Romane, fondatorul revistei culturale "Familia".
El este considerat a fi "nasul literar"
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.